De arbeidsrechtelijke aspecten van grensoverschrijdend gedrag

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. In een veilige werkomgeving is geen ruimte voor seksueel overschrijdend gedrag, discriminatie of pesten.

 

Werkgevers doen er verstandig aan vast te leggen welk gedrag niet wordt getolereerd. Daarbij past een heldere klachtenprocedure. Belangrijk is ook de werknemers mondeling over de regels voor te lichten. Doet een werkgever dat niet, dan kan dat niet alleen voor slachtoffers schade met zich meebrengen, maar bestaat ook de kans op reputatieschade voor het bedrijf.

 

Regelmatig verschijnen uitspraken van rechters over grensoverschrijdend gedrag op het werk. Zo kreeg een tandartsassistente  € 100.000,-- billijke vergoeding na onwenselijk gedrag door haar werkgever. Een productieleider werd na elf jaar onberispelijk dienstverband op staande voet ontslagen omdat hij structureel ondergeschikten lastig bleek te vallen.

 

Werkgevers die een duidelijk beleid hebben zetten een eerste stap naar preventie. De arbeidsrechtelijke aspecten dienen wel op zorgvuldige wijze vormgegeven te worden. De kans op reputatieschade, toenemend verzuim, verhoogd personeelsverloop, verminderde productiviteit en hoge ontslagvergoedingen of boetes van de Arbeidsinspectie kan daarmee beperkt of voorkomen worden.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met mr. Jan Boogaard (tel: 06-51617063) of mr. Rens Pyfferoen (tel: 0118-623655).

Terug naar overzicht