Algemene voorwaarden

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DIENSTVERLENING VAN BOOGAARD ADVOCATEN TE MIDDELBURG

 

1. Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

 

a. de vennootschap: Advocatenkantoor Boogaard B.V., mede zaakdoende onder de naam Boogaard Advocaten, gevestigd te Middelburg;

b. cliënt: de contractpartij van de vennootschap;

c. het kantoor: de vennootschap en, zowel gezamenlijk als ieder afzonderlijk, de bestuurder van de vennootschap, of op basis van een arbeids-, uitzend-, opdracht of andere overeenkomst aan de vennootschap verbonden natuurlijke- en rechtspersonen, met inbegrip van de bestuurders van laatstgenoemden;

d. honorarium: de financiële vergoeding (tijdsevenredig of anderszins) -exclusief verschotten en kantoorkosten als in sub e. en f. bedoeld- die de vennootschap voor uitvoering van de opdracht met de cliënt is overeengekomen;

e. verschotten: de kosten die de vennootschap in het belang van de uitvoering van de opdracht maakt;

f. kantoorkosten: de vaste opslag op het honorarium ter bestrijding van de kosten van kantoorfaciliteiten;

g. kantoorklachtenregeling: de schriftelijke weergave van de op het kantoor gehanteerde interne klachtenprocedure;

 

2. Toepasselijkheid

a.    Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle opdrachten, alsmede op alle rechtsverhoudingen als gevolg daarvan of in verband daarmee, tenzij voorafgaand aan de totstandkoming van een opdracht schriftelijk anders is overeengekomen. Deze algemene voorwaarden worden tevens bedongen ten behoeve van aan de vennootschap verbonden personen en derden die –al dan niet in dienstbetrekking– bij de uitvoering van enige opdracht door de vennootschap worden ingeschakeld of in verband daarmee aansprakelijk zijn of kunnen zijn.

b.    Afwijkingen van deze algemene voorwaarden gelden alleen indien zij schriftelijk tussen de vennootschap en de cliënt zijn vastgelegd.

c.     De toepasselijkheid van enige algemene voorwaarden van de cliënt of derden wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

 

3. Opdracht

 

a. De rechtsverhouding tussen de vennootschap en de cliënt wordt beheerst door het Nederlands recht.

b. Alle opdrachten worden uitgevoerd in overeenstemming met de regels zoals die zijn neergelegd in de Advocatenwet en de Gedragsregels voor Advocaten.

c. Een opdracht komt eerst tot stand nadat deze door de vennootschap is aanvaard. Ten aanzien van de totstandkoming van een opdracht kan de vennootschap slechts worden vertegenwoordigd door aan het kantoor verbonden advocaten.

d. Iedere opdracht aan het kantoor wordt geacht uitsluitend aan de vennootschap te zijn verleend, dat wil zeggen dat de cliënt ermee instemt dat de vennootschap de opdracht onder haar verantwoordelijkheid laat uitvoeren door het kantoor, of zo nodig door derden in opdracht van het kantoor. Zelfs wanneer het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling is dat een opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd wordt de opdracht nog steeds beschouwd te zijn verleend aan de vennootschap. De werking van artikelen 7:404 BW, 7:407 lid 2 BW en art. 7:409 BW wordt uitgesloten.

 

4. Declaratie

 

a. Voor de uitvoering van een opdracht is de cliënt het honorarium, vermeerderd met de verschotten, opslag voor kantoorkosten van 6% van het honorarium en omzetbelasting verschuldigd. Wijst de cliënt een derde aan die de declaraties zal voldoen, dan blijft de cliënt, naast die derde, hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de declaraties.

b. Verrichte werkzaamheden worden, indien de uitvoering van de opdracht zich uitstrekt over een langere periode dan een maand, tussentijds in rekening gebracht. De vennootschap is gerechtigd het overeengekomen uurtarief jaarlijks ingaande op 1 januari van elk nieuw jaar aan te passen met eenzelfde percentage als de aanpassing van het bij de vennootschap gehanteerde standaard uurtarief.

c. Bij de declaratie is een specificatie gevoegd. Opmerkingen en klachten over de specificatie dienen op straffe van verval binnen twee maanden na de factuurdatum kenbaar te worden gemaakt.

d. De vennootschap is steeds gerechtigd van de cliënt de betaling van een voorschot te verlangen. Een ontvangen voorschot wordt verrekend met de eerste declaratie of met de eindafrekening van de opdracht.


5. Betaling

 

a. Betaling van de declaraties van de vennootschap dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum. Bij overschrijding van deze termijn is de cliënt van rechtswege in verzuim en is een vertragingsrente gelijk aan 1% van het openstaande saldo per maand verschuldigd.

b. Alleen betaling door overmaking op een van de ten name van de vennootschap gestelde bankrekening leidt tot kwijting van de cliënt.

c. Indien de vennootschap invorderingsmaatregelen treft tegen de cliënt die in verzuim is, komen alle buitengerechtelijke en gerechtelijke kosten vallende op die invordering, met een minimum van 15% van het openstaande saldo, ten laste van cliënt.

d. Cliënt is niet gerechtigd de betaling op te schorten of te verrekenen.

e. De vennootschap ontvangt geen derdengelden.

 

6. Aansprakelijkheid

 

a. De cliënt is gehouden de vennootschap juiste informatie te verschaffen op straffe van verval van elke aanspraak, hoe ook genaamd en uit welken hoofde ook, jegens de vennootschap. De cliënt vrijwaart de vennootschap voor aanspraken van derden indien hij voormelde verplichting niet is nagekomen.

b. De aansprakelijkheid van het kantoor voor schade, voortvloeiende uit of verband houdende met de uitvoering van een opdracht, is steeds beperkt tot het bedrag waarop de aansprakelijkheidsverzekering in het desbetreffende geval aanspraak geeft, vermeerderd met het bedrag van het eigen risico volgens de desbetreffende polis.

c. Indien en voor zover geen uitkering op grond van de aansprakelijkheidsverzekering mocht plaatsvinden is iedere aansprakelijkheid beperkt tot het door de vennootschap in de betreffende zaak gedeclareerde en ontvangen bedrag tot een maximum van € 50.000,--. Iedere verdergaande aansprakelijkheid is uitgesloten.

d. Bij het inschakelen van derden zal het kantoor steeds de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. De vennootschap is echter niet aansprakelijk voor tekortkomingen van (door haar ingeschakelde) derden of voor het niet deugdelijk functioneren van door de vennootschap bij de uitvoering van de overeenkomst gebruikte apparatuur, software, gegevensbestanden, registers of andere zaken. De vennootschap is door de cliënt gemachtigd eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen van derden namens cliënt te aanvaarden. De cliënt vrijwaart de vennootschap tegen alle aanspraken van derden, daaronder begrepen de redelijke kosten van verweer.

e. De sub c en d omschreven aansprakelijkheidsbeperkingen gelden niet voor opzet of grove schuld van (bestuurders van) de vennootschap, en/of van haar leidinggevende ondergeschikten, waaronder mede worden verstaan de aan het kantoor verbonden advocaten.

f. Iedere vordering van de cliënt jegens de vennootschap, behalve de vordering van cliënt die door de vennootschap is erkend, vervalt na verloop van 12 maanden na het ontstaan van die vordering tenzij de vennootschap daarvan binnen deze termijn schriftelijk in kennis is gesteld.

 

7. Klachten- en geschillenregeling

 

a. Op de rechtsverhouding tussen de vennootschap en de cliënt is een kantoorklachtenregeling van toepassing. Deze regeling is te raadplegen via http://www.boogaardadvocaten.nl/. Een afschrift van deze regeling kan kosteloos bij de behandelend advocaat worden opgevraagd en wordt op verzoek toegezonden.

b. Geschillen naar aanleiding van de uitvoering van de dienstverlening van de vennootschap –inclusief alle declaratiegeschillen–, die niet intern kunnen worden opgelost, worden uitsluitend beslecht door de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg.

 

Deze voorwaarden zijn op 24 juni 2025 gedeponeerd ter griffie van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg onder nummer 7/2025.