Nadeelcompensatie Covid-19 recreatiebedrijven

Nadeelcompensatie Covid-19 recreatiebedrijven

Door de voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland is een noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus (noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Zeeland, 8 april 2020). Ingevolge artikel 2.5a lid 1 van de noodverordening is het verboden recreatief nachtverblijf aan te bieden en zich tussen 19:00 uur en 7:00 uur te bevinden op locaties waar recreatief nachtverblijf plaatsvindt.

De noodverordening is een algemeen verbindend voorschrift waartegen geen bezwaar en beroep openstaat. De noodverordening wordt geacht rechtmatig te zijn. Als gevolg van de noodverordening lijden bedrijven die zich bezig houden met recreatief nachtverblijf grote schade, althans grotere schade dan zij als gevolg van enkel het coronavirus zouden lijden. Deze bedrijven kunnen een verzoek tot nadeelcompensatie indienen bij de voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland. De toe- of afwijzing van het verzoek is te kwalificeren als een zelfstandig schadebesluit waar bezwaar en beroep tegen ingesteld kan worden.

De grondslag van nadeelcompensatie is het beginsel van gelijkheid voor openbare lasten. Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding, dient de verzoeker onevenredig zwaar te worden getroffen in vergelijking met anderen die in een vergelijkbare positie verkeren. Het moet dan gaan om buiten het normale maatschappelijk risico vallende en op een beperkte groep burgers of instellingen drukkende schade.

Gesteld kan worden dat de bedrijven die in Zeeland recreatief nachtverblijf aanbieden worden benadeeld ten opzichte van de bedrijven die elders in het land recreatief nachtverblijf aanbieden. In diverse andere regio’s zijn gelijksoortige verboden voor verblijf in vakantiehuizen, recreatieappartementen, tweede woningen en hotels uitgebleven. Verder kan worden gesteld dat het uitbreken van het coronavirus –en daarmee het vaststellen van de noodverordening– zodanig onvoorzienbaar was, dat de schade die daaruit voortvloeit buiten het normale maatschappelijke risico valt.

Het is de vraag hoe groot de kans is dat een verzoek tot nadeelcompensatie wordt toegewezen. Sprake is van een unieke situatie, maar gezien de grote schade is het indienen van een verzoek tot nadeelcompensatie aan te raden.

Voor informatie en overleg kunt u contact opnemen met mr. Jan Boogaard of mr. Kimberley van der Heijden.

Terug naar overzicht